Prachtige dorpjes in de Lot en Dordogne

Steden & Dorpen

Gourdon en de directe omgeving nodigen uit voor het maken van prachtige wandel-, mountainbike- en autotochten. Voor liefhebbers van golf zijn er een viertal aantrekkelijke en uitdagende golfbanen in een straal van 35 kilometer te vinden.

In de zomer zijn er talloze markten met streekproducten, terrasjes en restaurants, verschillende ‘brocantes’, muziek evenementen en feestelijke gebeurtenissen. Vanaf uw vakantiehuis loopt u zo de natuur in. Ook per fiets is het leuk om de omgeving te verkennen. Kijk verder bij omgeving.

Gourdon

Deze oude stad is gebouwd op en rond een heuvel. Strategisch gezien een goede plek in de omgeving.

Gourdon biedt u veel; terrasjes, restaurants, markten, gezellige winkels en supermarkten.

Gourdon ligt vlakbij Village de Montmarsis. Het is mogelijk om te voet naar de plaats te lopen. Boven op de heuvel in het hart van Gourdon heeft vroeger een kasteel gestaan wat in verval is geraakt en waarvan uiteindelijk slechts nog enkele muren over zijn. Hier staat de grote rode vlag.

Rond de oude kern met haar middeleeuwse straatjes en huizen ligt een ringweg. Hier zijn de restaurants en terrasjes te vinden. Ook de week markt op zaterdagochtend naast het postkantoor. Naast de weekmarkt is er in de zomermaanden een boerenmarkt en elke 2e dinsdag een markt voor kleren, pannen en potten, enz.

De diverse supermarkten zijn gesitueerd aan de twee uitvalswegen.

Gourdon heeft het laatste weekend van juni de jaarlijkse kermis. Het hele centrum is dan enkele dagen afgezet. Een groot feest voor jong en oud, elke avond tot in de vroege uurtjes. Elk jaar wordt de kermis op maandagavond afgesloten met vuurwerk.

Voor meer informatie over Gourdon, klik hier.

Rocamadour

Een van de meest fraaie plaatsen in de omgeving. Geplakt tegen een rots helling lijkt het alsof de huizen zijn gestapeld.

Deze bijzondere stad is een oude bedevaart halte en wordt weer volop bezocht door pelgrims. U herkent ze aan de Jacobsschelp die ze bij zich dragen. Boven is een in de kerk een kleine kapel met honderden kaarsjes. In deze kapel staat een zwarte madonna.

De weg er naar toe is al mooi, het landschap en de uitzichten en dan opeens Rocamadour.

In de zomer is het er druk omdat het, ook voor de Fransen, een aantrekkelijke plaats is. Om het de bezoekers gemakkelijk te maken kunt u het best beneden of boven op de grote parkeerplaats parkeren en de ‘petit train’ nemen die u in de plaats brengt.

Een bezoek is goed te combineren met de roofvogelshow met o.a. reuze arenden die zweven op de thermiek. Of een bezoek aan de grotten van de Gouffre de Padirac. In de nabij omgeving kunt u ook diverse geitenkaas boerderijen bezoeken om de kaas (de bekende Rocamadour is een klein kaasje. Hoe jonger hoe zachter van smaak) of het ijs te proeven. 

Op 27 en 28 september vindt hier een jaarlijks, kleurrijk festival plaats met hete luchtballonnen. Er zijn elk jaar weer veel deelnemers die zorgen voor een onvergetelijk schouwspel.

Sarlat

Vlakbij Montmarsis ligt een van de mooiste plaatsjes van Frankrijk. De huizen zijn gebouwd van gele kalksteen en hebben een Pergordiaans dak van grijze leisteen.

Op zaterdag is er markt in het oude stads hart met veel lokale producten zoals vruchten en groente die het seizoen biedt, diverse soorten worst en kaas. In het oude centrum zijn veel restaurantjes, terrasjes en winkels.

Voor de kunstliefhebbers zijn er ateliers, musea en galeries.

St. Cirq Lapopie

De oude, charmante plaatsje is strategisch gelegen hoog boven de rivier de Lot. Met een weids uitzicht over de omgeving. In 2013 gekozen tot het mooiste plaatsje van Frankrijk. Veel kleine straatjes, galeries, restaurants en terrasjes en winkeltjes.

Figeac

Een mooie oude plaats met veel sfeer. De rivier de Lot loopt er doorheen. Verschillende pleinen met terrasjes en het bijzondere museum Champollion, de man die het spijkerschrift wist te ontcijferen.

Uitkijkpunt Moncalou

Deze hoge moderne toren met 120 treden brengt u hoog boven het landschap van de omgeving. Uitzicht met toelichting over de heuvels en de druivenvelden van Domme.

De wijnen van Domme

Al eeuwen is in dit warme en droge gebied wijn verbouwd. Het is het kleinste gebied van Frankrijk waar een stevige, vol rode wijn wordt gemaakt. Wilt u de wijn en wijnboeren beter leren kennen kijk dan hier.  

 

Brive

Brive heeft een gezellige binnenstad met veel terrasjes, pleinen en winkels. Heerlijke lokale producten, leuke betaalbare mode, veel restaurantjes, cafés en super lekker vers gemaakt banketbakkers ijs.

Het oude centrum vormt een mooi bouwkundig geheel. Prachtige oude gebouwen zijn gebouwd met de warme gele zandsteen die de stad zuidelijk en eigen karakter geeft. Op zaterdagochtend is er een grote markt met lokale producten. Veel heerlijk vers fruit dat in deze warme vallei wordt geteeld.