Heerlijk zelf barbecuen (BBQ) op Montmarsis


Door Frits – fervent barbecue-er, getrouwd met Dominique, vader van twee teenagers en deelnemer aan BBQ inter- en nationale wedstrijden ook in the USA.

De afgelopen jaren op vakantie naar Montmarsis ging steeds de barbecue mee, voor mij als wedstrijd barbecue-er een must.

Tot afgelopen jaar, toen konden we ook een barbecue bij de vakantie boeken. Het was een mooie Weber bolbarbecue. Het voordeel hiervan is de deksel, hierdoor kun je het vlees en de groenten behalve direct boven de kolen ook indirect naast de kolen als in een oven verwarmen.

Het aansteken van de barbecue is meestal een dingetje, gebruik hiervoor nooit vloeibare aansteekmiddelen! Spiritus en lampenolie zijn oorzaak nummer 1 van de meest gruwelijke brandwonden. De makkelijkste manier om de kolen aan te steken is om boven bij de bar even een kolenstarter te lenen bij de receptie. Hierin doe je aan de bovenkant de houtskool en op het kolenrooster leg je drie aanmaak blokjes. Deze steek je aan en je zet de starter er bovenop. Twintig minuten later branden al je kooltjes!

Leg nu je brandende kolen op het kolenrooster en zorg hierbij ervoor dat er altijd een gedeelte is zonder kolen. Hier kan je het vlees leggen dat al wat eerder klaar is; het blijft daar wel warm maar zal niet verbranden.

Behalve vlees en groenten kan je ook heel goed een dessert op de barbecue maken.

Een van mijn favoriete recepten is ‘Gegrilde wilde perziken met mascarpone en gezouten karamel.’

Ingrediënten:

  • wilde perziken, gewone mogen natuurlijk ook (1 per persoon)
  • zakje amandelschaafsel
  • bakje mascarpone
  • vanillestokje
  • 8 ½ eetlepel suiker (120 gram)
  • 2 eetlepels water (30 ml)
  • 4 eetlepels slagroom (60 ml)
  • ¼ theelepel zeezout

Werkwijze:

De meeste voorbereidingen voor het dessert kan je al in de ochtend doen.

Meng de mascarpone met het merg van het vanillestokje en bewaar het in de koelkast.

Voor de gezouten karamel doe je het water en de suiker in een pannetje, breng het aan de kook tot een karamelbruine kleur. Roer niet in het pannetje maar draai het pannetje voorzichtig.

Haal de pan van het vuur en voeg de slagroom en zout toe. Het zal even behoorlijk borrelen. Meng het goed door elkaar en laat het rustig afkoelen. Let op, de karamel is nu nog steeds erg heet, dus nu proeven is tong verbranden! Voor een mooi effect kan je de amandelschilfers even in een pan zonder boter laten aankleuren totdat ze mooi lichtbruin zijn, zo worden ze nog lekkerder.

’s Avonds als je klaar bent voor het dessert, snijd je de wilde perziken door en doe je een klein beetje olie op het snijvlak. Grill ze voor vier minuten, met het snijvlak op het rooster en met de deksel op de barbecue.

Leg de perziken nu met het snijvlak naar boven op een bord, doe er wat mascarpone op, druip wat gezouten karamel er overheen en doe er als laatste wat gebrande amandelschaafsel op.

Eet smakelijk!   Bon appetit !  

Frits, maak je dit ook weer voor ons,  wij kunnen niet wachten, dank je wel voor dit heerlijke recept

Voor nog meer overheerlijke recepten voor op de barbecue bezoek dan de site www.bbq-nl.com.  Gouden tip ! 

Share :
Related Posts

Leave Your Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.