Franse kazen, mmmm lekker !! Maar er zijn ruim 500 soorten, wat kies ik ?!


Door Jacques Snepvangers – levensgenieter en frequent Montmarsis bezoeker in voor-en naseizoen.

Wij als echte Nederlandse kaaskoppen, vinden de Franse kaas ook heel lekker. En in Frankrijk zijn er honderden soorten kaas te vinden op de lokale markten en de supermarkten.

  

Onze naam “Kaaskoppen” hebben wij Hollanders aan de Fransen te danken.  Tijdens de Franse bezetting begin 19e eeuw kregen de soldaten van Napoleon op een gegeven moment geen soldij meer uitbetaald, maar met honger in de buik moesten ze toch wat. Een grote groep gelegerd in de buurt van Woerden en Bodegraven ging op strooptocht uit en overvielen de boerderijen die vol lagen met heerlijke kazen. Die boeren vonden het natuurlijk helemaal niet leuk dat hun kazen weggehaald werden door die Fransozen. Zij besloten zich te beschermen  maar  hadden geen helmen. Daarom vulden zij hun lege kaasvormen met stro maakten er een leren bandje aan vast en hadden zo een echte helm die wel tegen een stootje kon. Gewapend met grote rieken werden zij op die manier geduchte tegenstanders van de Franse plunderaars. Vandaar de naam Kaaskoppen.

Met zoveel keuze aan kaas is het moeilijk kiezen op de markt. Veelal worden de lokale kazen aangeboden. De bekendste kaas in de omgeving is de lekkere zachte geitenkaas: Rocamadour van het type Cabécou een kaasje van de Causses.

Met dezelfde naam als het bedevaartsplaats gebouwd tegen een rotswand, vlakbij Montmarsis. Een lekker kaasje dat je kunt gebruiken als onderdeel van het kaasplateau. Ook kan dit kleine kaasje verwerkt worden in een salade met een lichte vinaigrette en walnoten die ook uit deze regio komen.  Of als warm voorgerecht met honing, peer  en veldsla. Hoe witter de kleur van de kaas hoe jonger de kaas is. De ingedroogde gelige kaasjes zijn harder en veel sterker van smaak. Op een warme zomerse dag smaakt dan een volle, gekoelde rosé er heel lekker bij.

In het charmante plaatsje Rocamadour is er elk jaar in mei ook het  Fête des Fromages waarbij alle Franse AOP kaassoorten geproefd en gekocht kunnen worden. Op een groot schaduwrijk terrein kun je na het proeven ook meedoen aan de grote bar-be-que, lekker luieren in het gras en volop genieten van kaas en wijn.

Er zijn in de directe omgeving van Gourdon verschillende geitenkaas boeren te bezoeken om te kijken hoe de kaas wordt gemaakt en natuurlijk hoort proeven daarbij, een van deze boerderijen is van een Nederlander:  La Ferme Chapelle.

In alle supermarkten ligt de toonbank vol met allerlei lekkere, bijzonder gevormde en soms stinkende kazen.  Mijn keuze voor het kaasplateau zijn Camembert de Normandie, uiteraard Rocamadour, Munster en Roquefort natuurlijk met heerlijk vers knapperig stokbrood en eventueel zoute boter. En een glas stevige rode Cahors wijn. Bon appetit !

Jacques Snepvangers, President Guilde des Maitres Fromagers aux Pays Bas. Met ruim 30 jaar ervaring in de inkoop en verkoop van buitenlandse kaas.

 

Share :
Related Posts

Leave Your Comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.