Fotowedstrijd 2017


Met veel plezier heeft de jury deze winnende foto gekozen uit de vele inzendingen van de foto wedstrijd van 2017. We noemen deze foto ‘nieuwe Franse vrienden’.

In de omgeving van Montmarsis zijn veel bijzondere dierenparken te vinden zoals het leuke park in Gramat en de Foret des signes Hier krijgen de kinderen een bekertje popcorn om uit te delen aan de aapjes. Spannend is de roofvogelshow met adelaars met een spanweidte van de vleugels van 3,5 meter ! Daar is ook een enorme selectie uilen te vinden van 10 cm grote dwerguiltjes tot de grote bruine Oehoe’s met hun pluimpjes. In de vogelshow spelen kleurrijke papagaaien ook een hoofdrol.

Met veel plezier tonen we hieronder een paar van de vele leuke foto inzendingen :

          

Voor alle lekkerbekken en smulpapen !


Voor iedereen die van lekker eten houdt. 

Door Jacques Snepvangers, fervent bezoeker van Montmarsis in voor- en naseizoen. Verkent graag samen met Marianne de omgeving.

La Poule au pot Goujounac oktober 2017 

Regionale keuken ook lekker op zondag.

Elke keer dat wij in ons favoriete vakantiegebied verblijven gaan wij een keertje langs in Goujounac bij La Poule au Pot. Het restaurant ligt net buiten de bebouwde kom aan een zijweggetje. Het is er al jaren en al jaren is de inrichting hetzelfde. De tafels staan gedekt met 5 borden voor evenveel gerechten. En wat nu bleek, op zondag is er zelfs nog een gang meer.

Deze keer gingen wij niet voor de doordeweekse lunch maar voor een lunch op dé eetdag van de Fransen de zondag. Door de week betaal je €14 voor 5 gangen, maar op zondag is er keuze tussen twee menu’s, van €26 en €32. Wij namen het menu van €26 en waren zeker niet teleurgesteld.

In deze regio begin je, na het aperitief, altijd met soep (deze keer vermicellisoep). Toen het voorgerecht, een taartje met gekonfijte eend met daarin foie gras en sla, dan een omelet met de lokale paddenstoelen. Het hoofdgerecht is uiteraard eend (confit de canard of gebakken eendenborst). Daarbij worden gebakken aardappeltjes met knoflook geserveerd. Gevolgd door een kaasplateau met 5 soorten kaas en een dessert met keuze uit Charlotte, taart of ijs.

Alles op de traditionele manier klaar gemaakt en zonder poespas geserveerd. Zware kost, maar wel lekker. Wijn en water zijn inclusief. De dame die ons hielp is super vriendelijk. De eigenaar liep een beetje rond te kuieren en maakte met alle gasten een praatje. Hij nam zelfs af en toe een paar lege borden mee. Zijn echtgenote zwaait de scepter in de keuken. Voor dit allemaal inclusief een pastis als aperitief en koffie na moesten wij maar liefst €58 neer tellen.

Uitbuiken daarna is zeker aan te bevelen. Ons zien zij zeker terug. Oh ja, alleen cash afrekenen.

Auberge  Sans Frontieres Degagnac september 2017

Het blijft gewoon goed – een echte Franse lunch

Begin in ieder geval met reserveren en neem cash mee, want pinnen, dat kennen zij hier niet. Een tafel reserveren is aan te bevelen. Wat ze wel kennen en kunnen is heerlijk eten klaar maken. De prijs is ten opzichte van vorig jaar gelijk gebleven. De bediening is even vriendelijk. De dame legt alles op een rustige manier uit. Naast een verse groentesoep kun je kiezen uit 4 voor-, 4 hoofd- en 4 nagerechten. Wijn en water zijn inclusief. Dat alles voor een prijs van €13,50. Wij namen als aperitief een pastis (€2) en koffie (€1) na. Dus met twee personen ben je €33 kwijt. Hiervoor kregen wij naast de soep twee mooie plakken paté campagnard met sla, augurkjes en natuurlijk brood. Als hoofdgerecht rollade of kalfsvlees met verse spruiten en frietjes en wij kozen als nagerecht Ile Flotante en een citroen meringue taart (verder was er nog ijs en crème brulée). En alles smaakte uitstekend. Het is en blijft ons favoriete lunchadres. Wij gaan tijdens onze vakantie hier meestal 2 of meer keer naar toe. Sans Frontière is een dorpsrestaurant wat zich specialiseert op de lunch gedurende de week. Op vrijdag- en zaterdagavond zijn zij ook geopend maar hebben dan alleen een menu à la carte.

De bediening is vriendelijk en het eten is smaakvol.

Lekkere biefstuk in Montfaucon op het terras (sept.2016)

Een eerlijke maaltijd met lokale producten

Vanuit ons vakantieverblijf trekken wij er vaak op uit. Vooraf een globale route en kijken wat er op ons pad komt. Deze keer was het dit dorpsrestaurant. Bijna tegelijk met ons kwamen er twee Nederlandse fietsers uit het mooie Kampen aan. Wij raakten aan de praat en besloten buiten op het terras het ´plat du jour´ te eten. Biefstuk van een boerderij vlakbij met gebakken aardappelen. Het smaakte precies zoals wij verwachten. Mooi toch. Het was gezellig. De bediening van de eigenaar zelf was prettig. De koffie was goed en de rekening aangenaam. Zij hebben hier ook een menu du jour (5 gangen) inclusief wijn, water en koffie voor €13,80. Het was gewoon goed.

Aan te bevelen en komen wij weer eens in de buurt, dan stoppen wij zeker weer.

La Gariotte Gourdon september 2017

Erg vriendelijke bediening,  prijs – kwaliteitsverhouding is heel goed

Een lunch doordeweeks. Dat betekent, dat het restaurant zo goed als vol zit. Dat komt met name door het ´menu du jour´. Nog echt ouderwets: €13,50 met alles er in. Deze keer kregen wij eerst een soep van verse groenten, toen paté met sla, rollade met pommes gratiné, kaas (een stukje witte korst kaas) en een keuze uit het dessert buffet. Daarbij inbegrepen wijn, water én koffie. Voor 2 personen mocht ik €27 afrekenen. Geen super menu maar wel goed eten.

Sawadee (Thaïs) Cenac et St. Julien September 2017

Lekker gegeten !

Na een bezoek van de weekmarkt in Domme (Dordogne) kwamen wij langs dit restaurant. Wij besloten daar te lunchen. Bij binnenkomst bleek, dat het een restaurant was wat zich aan de bovenkant van de markt wil profileren. Dus alleen ´a la carte´ en geen menu’s. Voorgerechten tussen €6 en €15 en hoofdgerechten tussen €12 en €18. Ook de drankprijzen liggen hoger dan in de gemiddelde restaurants (Pastis €3,50, halve liter huiswijn €10 en espresso €2). Dit wetende maar toch nog steeds geïnteresseerd besloten wij alleen een hoofdgerecht te nemen. Daar hebben wij geen spijt van. Zeker voldoende en een grote keuze aan gerechten. De borden waren mooi opgemaakt en de smaak was echt Thaïs. Zeker een reden om nog eens terug te gaan. Bediening was vriendelijk.

 

 

 

 

 

 

 

 

De lekkerste ijsjes …. ? In Domme natuurlijk !!


Domme, het beste uitje voor iedereen. Wel even wachten voor je aan de beurt bent bij de ijswinkel met z’n huisgemaakte ijs maar dan is het ook volop genieten. Smurfenblauw, cassis rood, met nootjes of vruchtjes, chocolade, zelfs met rum of Franse likeur; zoveel smaken in een heerlijk hoorntje met of zonder slagroom……

Domme ligt hoog boven de rivier de Dordogne (150m) en is een oud middeleeuws bastide plaatsje met 3 stenen poorten in oude stadsmuren. Gebouwd in de vroege middeleeuwen rond 1200 was het een ommuurde vesting.

In het hart van kleine sfeervolle straatjes met winkeltjes is het plein. Hier staat het statige gebouw van de Mairie en is het Office de tourisme. Daar kun je afdalen onder de grond naar de spectaculaire grotten.

   

Het uitzicht van het tweede plein naast de kerk geeft een fantastische indruk van de vallée de la Dordogne. Hier is elke donderdag ochtend de markt met lokale producten, kunst en kleding. Wees er vroeg bij want de markt is er tot 12 uur. In de vele winkeltjes worden de specialiteiten van de Périgord verkocht. Vaak kun je er deze lekkernijen proeven. Koks maken de lekkere hapjes op straat klaar. Drink een lekker kopje koffie op een van de vele terrassen.

Of ga heerlijk uit eten bij een van de restaurants met uitzicht over een mooi landschap met hier en daar een kasteel en regelmatig een hete luchtballon.

  

In 2017 doet het peleton van de Tour de France Domme aan, leuk om daar te gaan kijken.

Domme is slechts een klein half uurtje rijden van Montmarsis en meer dan de moeite waard.

Veel plezier.

Vissers en vliegvissers opgelet !


Door Huub, getrouwd met Davina en samen zeer regelmatige bezoekers van Montmarsis.

(Vlieg) vissen in Le Gouffre du  Blagour.

     

Is het verblijf in Village de Montmarsis op zich een hele belevenis ook de (vlieg)visser kan hier tijdens zijn of haar verblijf aan zijn trekken komen.

Uiteraard kan men gaan vliegvissen op de mooie rivieren de Dordogne en Lot maar het is moeilijk en redelijk kostbaar om aan visvergunningen te komen in Frankrijk.

Op 3 km noord van Souillac (30 min rijden) is een prachtige gelegenheid om te (vlieg) vissen op het domein Le Gouffre du Blagour in kristal helder water.

Op het domein, gerund door een Nederlands echtpaar, Anne en Hans, bestaat er voor de fervente vliegvisser, tegen een redelijke vergoeding, gelegenheid te vliegvissen op regenboog- en beekforel   in het riviertje de Blagour over een afstand van 900 meter. Een waar avontuur in een prachtige en rustige omgeving.

Om de forellen aan de schubben te komen is een AFTM 3 of 4 lijn de beste keuze. Daar het water glashelder is dient men omzichtig te werk te gaan en max 10/00 onderlijn te gebruiken. Gezien de stroming is de meest geëigende vlieg hier een kleine verzwaarde nymf of buzzer. Maar ook kleine droge vliegen, op warme dagen, doen het. Omdat men vist op particulier terrein is geen verdere vergunning nodig.

Er bestaat tevens de mogelijkheid om op de bronvijver te vliegvissen (naast het gebruik van werphengel is vliegvissen toegestaan) . Ook hier kraakhelder water maar er kan een flinke stroming staan en dan is het gebruik van een AFTM 5 of 6 hengel de boodschap met behoorlijk verzwaarde streamers. Ook bobbies aan snelzinkende lijn kunnen succes opleveren. Tijdens ons  14 daags verblijf in  maart/april 2017 op Montmarsis  heb ik in een vroege ochtend gevist ondanks dat het overdag redelijk fris was en er die dag zelfs nachtvorst was, kon ik toch 6 mooie forellen mee naar ons vakantiehuis nemen.

In beide gevallen mogen maximaal 10 vissen meegenomen worden naar huis.

 

Ook bestaat in de “hengelvijver” de mogelijkheid om, met door de eigenaar verstrekte hengels en aas, zelf forellen te vangen (altijd beet) en men betaald de gevangen vis per kg. Dit is een hengelfeest vooral met kinderen, een avontuur, niet alleen het vangen maar ook daarna het bereiden op de BBQ en opeten van deze super verse heerlijke vis.

Uiteraard bestaat er ook de mogelijkheid, voor vissers en niet vissers, om verse of gerookte forel en heerlijke huisgemaakte visproducten te kopen. Bovendien is het ook dé plek om op het mooie overdekte terras aan de vijvers een lekkere bereidde, verse of gerookte forel te eten onder het genot van een heerlijk glas gekoelde wijn.

Kortom een hele mooie gelegenheid voor de (vlieg)visser om zijn sport te beoefenen zonder de rompslomp van allerlei vergunningen en daarnaast een heerlijke plek om met het gezin eens iets heel anders te doen.  Veel plezier en bon appetit.

www.gouffredublagour.com

 

Heerlijk zelf barbecuen (BBQ) op Montmarsis


Door Frits – fervent barbecue-er, getrouwd met Dominique, vader van twee teenagers en deelnemer aan BBQ inter- en nationale wedstrijden ook in the USA.

De afgelopen jaren op vakantie naar Montmarsis ging steeds de barbecue mee, voor mij als wedstrijd barbecue-er een must.

Tot afgelopen jaar, toen konden we ook een barbecue bij de vakantie boeken. Het was een mooie Weber bolbarbecue. Het voordeel hiervan is de deksel, hierdoor kun je het vlees en de groenten behalve direct boven de kolen ook indirect naast de kolen als in een oven verwarmen.

Het aansteken van de barbecue is meestal een dingetje, gebruik hiervoor nooit vloeibare aansteekmiddelen! Spiritus en lampenolie zijn oorzaak nummer 1 van de meest gruwelijke brandwonden. De makkelijkste manier om de kolen aan te steken is om boven bij de bar even een kolenstarter te lenen bij de receptie. Hierin doe je aan de bovenkant de houtskool en op het kolenrooster leg je drie aanmaak blokjes. Deze steek je aan en je zet de starter er bovenop. Twintig minuten later branden al je kooltjes!

Leg nu je brandende kolen op het kolenrooster en zorg hierbij ervoor dat er altijd een gedeelte is zonder kolen. Hier kan je het vlees leggen dat al wat eerder klaar is; het blijft daar wel warm maar zal niet verbranden.

Behalve vlees en groenten kan je ook heel goed een dessert op de barbecue maken.

Een van mijn favoriete recepten is ‘Gegrilde wilde perziken met mascarpone en gezouten karamel.’

Ingrediënten:

 • wilde perziken, gewone mogen natuurlijk ook (1 per persoon)
 • zakje amandelschaafsel
 • bakje mascarpone
 • vanillestokje
 • 8 ½ eetlepel suiker (120 gram)
 • 2 eetlepels water (30 ml)
 • 4 eetlepels slagroom (60 ml)
 • ¼ theelepel zeezout

Werkwijze:

De meeste voorbereidingen voor het dessert kan je al in de ochtend doen.

Meng de mascarpone met het merg van het vanillestokje en bewaar het in de koelkast.

Voor de gezouten karamel doe je het water en de suiker in een pannetje, breng het aan de kook tot een karamelbruine kleur. Roer niet in het pannetje maar draai het pannetje voorzichtig.

Haal de pan van het vuur en voeg de slagroom en zout toe. Het zal even behoorlijk borrelen. Meng het goed door elkaar en laat het rustig afkoelen. Let op, de karamel is nu nog steeds erg heet, dus nu proeven is tong verbranden! Voor een mooi effect kan je de amandelschilfers even in een pan zonder boter laten aankleuren totdat ze mooi lichtbruin zijn, zo worden ze nog lekkerder.

’s Avonds als je klaar bent voor het dessert, snijd je de wilde perziken door en doe je een klein beetje olie op het snijvlak. Grill ze voor vier minuten, met het snijvlak op het rooster en met de deksel op de barbecue.

Leg de perziken nu met het snijvlak naar boven op een bord, doe er wat mascarpone op, druip wat gezouten karamel er overheen en doe er als laatste wat gebrande amandelschaafsel op.

Eet smakelijk!   Bon appetit !  

Frits, maak je dit ook weer voor ons,  wij kunnen niet wachten, dank je wel voor dit heerlijke recept

Voor nog meer overheerlijke recepten voor op de barbecue bezoek dan de site www.bbq-nl.com.  Gouden tip ! 

Bijzondere Franse tuinen


Tuinliefhebbers die al veel hebben gezien zullen verrast zijn door de bijzondere en aantrekkelijke tuinen in de Dordogne en Lot. Bezoek deze tuinen tussen half mei en half juni, de tuinen op hun mooist. Ze doen een beroep op alle zintuigen en maken de fotograaf in u wakker. Hierbij een impressie:

Marqueyssac

Gelegen op een verhoogde landtong hoog boven de rivier de Dordogne worden deze tuinen ook wel de ‘drijvende, hangende of zwevende tuinen’ genoemd. Vaak ligt de tuin al in de warme zon terwijl in het dal de mist nog boven de rivier drijft. De speels geschoren buxus zijn de restanten van een oud en verwaarloosd labyrint. De wandeling hoog boven de rivier geeft prachtige vergezichten over het omliggende landschap en de kastelen van de vallei. www.marqueyssac.com

    

 

De bloemen tuinen van Cadiot

Rozen, rozen en nog eens rozen en hele mooie vaste planten. Prachtig gerangschikt in een aantrekkelijke tuin. Pioenrozen die gemakkelijk twee handen vol zijn, bewelmende geuren, opvallende bladeren en een afwisselende wandeling. Inclusief een echt doolhof en beeldentuin in het bosgedeelte wordt deze tuin nog particulier in stand gehouden. Een van de favorieten onder de liefhebbers !    www.lesjardinsdecadiot.com

        

 

De traditionele tuinen van Erygnac

Bij een prachtig manoir ligt een tuin die zijn evenbeeld niet kent. Al eeuwen in handen van de familie Sermadiras willen zij dit bijzondere erfgoed in stijl bewaren. Strak geschoren hagen, grote groepen vaste planten, een boomgaard met aan de voet van de appelbomen de grijsbladige Santolina. Vormen er door het zonlicht telkens anders uitzien. Een watertuin met guirlandes witte rozen, een oude wasplaats vol met karpers en weidse uitzichtenover het landschap. Dit is een tuin die je moet zien !    www.eyrignac.com

   

Nog niet genoeg gehad, bezoek dan de mooiste watertuin in Carsac. ‘Les jardins d’Eau’ met heel veel waterlelies, libellen en grote lotusbloemen.

Of de geheime tuinen in Cahors, ‘les jardins secret’. Waar elke verloren hoek van de stad ingericht is met een tuin die een deel verteld van de geschiedenis van Cahors. Zo is er een tuin voor pelgrims ingericht met medicinale planten tegen blaren, zere voeten en vermoeidheid. Of de Moorse tuin, geheel verstopt in het middeleeuwse deel van het oude Cahors, met exotische planten in een oosterse setting.

Het charmante kasteeltje Chateau de Losse nodigt uit voor een wandeling en een pick nick in het bos ernaast. De tuin in franse renaissance stijl heeft ook wat Engelse elementen zoals een ‘knotgarden’.    www.chateaudelosse.com

Bezoek, ontdek, ruik, ervaar, beleef en geniet van deze tuinen.

 

Franse kazen, mmmm lekker !! Maar er zijn ruim 500 soorten, wat kies ik ?!


Door Jacques Snepvangers – levensgenieter en frequent Montmarsis bezoeker in voor-en naseizoen.

Wij als echte Nederlandse kaaskoppen, vinden de Franse kaas ook heel lekker. En in Frankrijk zijn er honderden soorten kaas te vinden op de lokale markten en de supermarkten.

  

Onze naam “Kaaskoppen” hebben wij Hollanders aan de Fransen te danken.  Tijdens de Franse bezetting begin 19e eeuw kregen de soldaten van Napoleon op een gegeven moment geen soldij meer uitbetaald, maar met honger in de buik moesten ze toch wat. Een grote groep gelegerd in de buurt van Woerden en Bodegraven ging op strooptocht uit en overvielen de boerderijen die vol lagen met heerlijke kazen. Die boeren vonden het natuurlijk helemaal niet leuk dat hun kazen weggehaald werden door die Fransozen. Zij besloten zich te beschermen  maar  hadden geen helmen. Daarom vulden zij hun lege kaasvormen met stro maakten er een leren bandje aan vast en hadden zo een echte helm die wel tegen een stootje kon. Gewapend met grote rieken werden zij op die manier geduchte tegenstanders van de Franse plunderaars. Vandaar de naam Kaaskoppen.

Met zoveel keuze aan kaas is het moeilijk kiezen op de markt. Veelal worden de lokale kazen aangeboden. De bekendste kaas in de omgeving is de lekkere zachte geitenkaas: Rocamadour van het type Cabécou een kaasje van de Causses.

Met dezelfde naam als het bedevaartsplaats gebouwd tegen een rotswand, vlakbij Montmarsis. Een lekker kaasje dat je kunt gebruiken als onderdeel van het kaasplateau. Ook kan dit kleine kaasje verwerkt worden in een salade met een lichte vinaigrette en walnoten die ook uit deze regio komen.  Of als warm voorgerecht met honing, peer  en veldsla. Hoe witter de kleur van de kaas hoe jonger de kaas is. De ingedroogde gelige kaasjes zijn harder en veel sterker van smaak. Op een warme zomerse dag smaakt dan een volle, gekoelde rosé er heel lekker bij.

In het charmante plaatsje Rocamadour is er elk jaar in mei ook het  Fête des Fromages waarbij alle Franse AOP kaassoorten geproefd en gekocht kunnen worden. Op een groot schaduwrijk terrein kun je na het proeven ook meedoen aan de grote bar-be-que, lekker luieren in het gras en volop genieten van kaas en wijn.

Er zijn in de directe omgeving van Gourdon verschillende geitenkaas boeren te bezoeken om te kijken hoe de kaas wordt gemaakt en natuurlijk hoort proeven daarbij, een van deze boerderijen is van een Nederlander:  La Ferme Chapelle.

In alle supermarkten ligt de toonbank vol met allerlei lekkere, bijzonder gevormde en soms stinkende kazen.  Mijn keuze voor het kaasplateau zijn Camembert de Normandie, uiteraard Rocamadour, Munster en Roquefort natuurlijk met heerlijk vers knapperig stokbrood en eventueel zoute boter. En een glas stevige rode Cahors wijn. Bon appetit !

Jacques Snepvangers, President Guilde des Maitres Fromagers aux Pays Bas. Met ruim 30 jaar ervaring in de inkoop en verkoop van buitenlandse kaas.

 

De Dordogne – Een feest voor fotografen


De afwisselende omgeving van de Lot en Dordogne is meer dan aantrekkelijk voor fotografen !

Prachtige glooiende landschappen; velden en groene weilanden worden afgewisseld met bossen en rijen karakteristieke bomen. Oude dorpjes met kleine straatjes waar het lichtspel ieder uur van de dag anders is. Oude gele steen met groene klimplanten en rode rozen tegen gevels. Hier en daar een poort, een oude deur, duiventoren, een kat in de zon….. hier raak je niet uit gefotografeerd.

Het licht

Of je nu houdt van kleuren- of zwart/wit foto’s. Hier kan alles. In alle seizoenen kun je hier de mooiste foto’s maken. Er zijn wat spelregels voor de warme zomermaanden met het heldere, felle zonlicht. De foto’s worden dan gauw ‘hard’ door de contrasten van het licht. En mensen knijpen met hun ogen tegen het licht. Mooie zomerse foto’s maken gaat het beste in de vroege ochtend of namiddag, aan het begin van de avond. De zonsondergangen zijn spectaculair.

Gariottes TU-Tuinen-Erygnacdoorkijk-VakantieMontmarsis

Hou je van heldere foto’s kom dan in mei of juni. Alle bijzondere tuinen staan dan in volle bloei. Soms is het jammer dat je geen geuren kunt fotografen. Alles is hier dan intens. Het frisse groen, de zachtroze pioenrozen tegen grijze lavendel, strak gesnoeide donkergroene Buxushagen tegen frisgroene grasvelden. Zoveel vormen die ook op zwart-wit foto’s blijven boeien.

Hou je van ‘zachte’ foto’s kom dan vanaf half september tot eind oktober naar deze streek. De natuur gaat dan verkleuren tot de ‘indian summer’ kleuren toe. Maar vooral met het zachte strijklicht maak je foto’s aantrekkelijk en tegelijkertijd boeiend. De wijnvelden tref je aan in sprankelend oranje, geel en rood. De eiken bossen verkleuren naar ombergeel. De velden zijn leeg en soms zijn ze roodgekleurd door de aarde.

De omgeving

Het glooiende landschap en de weidse uitzichten zijn aantrekkelijk om vast te leggen. Dat is nog niet zo gemakkelijk. Vanaf Domme lijkt de rivier de Dordogne en het landschap met haar velden en bossen net een lappendeken.  Dat ervaar je nog meer als je een ballonvaart wilt maken. Dat is een prachtige ervaring. Neem dan wel voldoende camera’s mee. En rondrijdend op kleine wegen valt er telkens iets anders te ontdekken. Oude muurtjes, kuddes schapen, een kromme boom of een ‘gariotte’ (herdershut). Het is ook avontuur.

Oude gebouwen en torens

TU-Tuinen-jardinCadiothek-VakantieMontmarsis SD - St Cirq Lapopie - Vakantiepark Montmarsis

Voel je je aangetrokken tot middeleeuwse dorpjes met hun oude gebouwen en torens, dan ben je hier helemaal goed. St. Cirq-la-Popie, het mooiste plaatsje van Frankijk in 2015 biedt alles. Oude muren, ramen, torens, daken en smalle straatjes. Het bijzondere Rocamadour is gebouwd tegen een rotswand. Hier moet je wel goed het uur van de dag in de gaten houden omdat deze middeleeuwse plaats is gebouwd tegen een zuid helling. Sarlat, Gourdon en Cahors ze zijn allemaal op hun eigen manier aantrekkelijk.

Mensen en handen

accordeon-montmarsisHou je van het vastleggen van gezichten en handen. Ga dan naar de marktjes die overal zijn. Zoek de kleine verkopers op. Die met een tafel met 3 preien, een hoopje aardappels, een bosje peterselie en een uitbundig boeket uit eigen tuin. Die gezichten vertellen verhalen. Monden met slechte gebitten maar stralende ogen als je een praatje maakt met ze. Gegroefde handen, zwarte nagels vertellen het verhaal als vanzelf. Prachtige ‘koppen’ ideaal voor boeiende zwart/wit foto’s. Er is hier zoveel te zien, je komt ogen te kort ….

Ben je nieuwsgierig geworden, wij vertellen je graag waar je de mooiste foto’s kunt maken. Veel plezier !

Impressie fotowedstrijd 2016


De winnaar van de fotowedstrijd 2016 is weer bekent, van harte gefeliciteerd met jullie week vakantie op Montmarsis! Hierbij de beste, vrolijkste, leukste foto’s van de wedstrijd.

Onze top 3 :

zomervakantie 2015 611 - familie luijendijk   vaquier  OLYMPUS DIGITAL CAMERA

fam. Hageman         Eveline de Rooij

Sturk 3   Sandra Gordijn  Familie Custers, Alice en Hans, Wende Benjamin zwembadjes

Groenendijk    Marinusse 1

familie Zijlstra   familie Stigter

1.  Marinusse 2  Mette van der Veer

Corine Kool        familie Baele - Blancke

 

Onze top 6 van leukste to-do’s met kinderen in de omgeving van Village de Montmarsis


Heerlijk op vakantie in Frankrijk, genieten van rust, lekker eten en van het gezin of elkaar. Maar de hele vakantie in je huisje, tent of in het zwembad blijven is natuurlijk ook geen optie. Helaas lukt het niet altijd om de hele familie tevreden te stellen, maar met deze gezellige en kindvriendelijke uitstapjes in de buurt van Village de Montmarsis komt u een heel eind!

 1. Château de Castelnaud

 

chateau-castelnaud-boutry     chateau-castelnaud-bastion-laugery    

Alsof de tijd heef  stil gestaan. Dit kasteel is echt te bezoeken met de hele familie! Wapentuig voor de jongens, jonkvrouwen en kleding voor de meisjes… Waar de ouders natuurlijk ook van kunnen genieten, maar wat is er mooier als dit prachtige uitzicht over de dordogne vallei en blije kindergezichten?

http://www.castelnaud.com/nl/

 1. Grottes de Cougnac

header     image

Even heerlijk afkoelen in deze grotten vlakbij Village de Montmarsis. Waarom Grottes de Cougnac? Naar mijn mening hebben deze grotten de mooiste tekeningen in de omgeving waarbij je ook nog eens vrij dichtbij mag komen zodat je goed kunt zien! Daardoor is het ook interessant voor kinderen, er is zelfs een soort pauze doordat er twee grotten bezocht worden en je een kleine wandeling moet maken van de eerste naar de tweede grot. Verder is het natuurlijk heerlijk om even af te koelen als het buiten lekker warm is!

https://www.grottesdecougnac.com/

 1. Ecoparc du Rocher des Aigles

Rocher des Aigles à Rocamadour    aigels2

Echt een van mijn favoriete uitjes. Een bezoek aan deze spectaculaire roofvogelshow is echt een aanrader. Enorme vogels die je van dichtbij kunt bekijken en daarna kunt zien uitvliegen in volledige vrijheid, vis te zien vangen in volle vlucht. En heel erg goed te combineren met een bezoek aan de bedevaartsoord Rocamadour, dat op zichzelf natuurlijk al het bezichtigen waard is!

http://www.rocherdesaigles.com/

En dan nu onze top 3!

 1. Parc animalier de Gramat

lynx    bambi-gramat

Wat is er leuker dan een normaal geprijsde dierentuin? Maar dan even zonder giraffen, leeuwen of tijgers.. maar echte europese dieren! Wat dacht je van wolven, vossen, beren of lynxen. Echt speciaal wordt het gemaakt door de grote hoeveelheid verschillende rassen (oude) varkens, kippen, paarden, schapen, geiten.. Verder lopen er buffels, aurochs en dit allemaal in een heerlijke beboste omgeving waar het heerlijk wandelen is met heel veel leuke beesten om te bekijken en van te leren.

http://www.gramat-parc-animalier.com/

 1. Cahors

© Lot Tourisme - www.tourisme-lot.com     © Lot Tourisme - www.tourisme-lot.com

De hoofdstad van het departement de Lot met een middeleeuws centrum, veel geschiedenis en vele verrassingen! Heel erg mooi en leuk zijn de verborgen tuinen van Cahors. Verrassend is er om een levensgrote speurtocht door een prachtig stadje te maken met de hele familie naar deze tuinen? En natuurlijk heerlijk genieten van een ijsje of een heerlijk koud drankje op een van de vele terrasjes. Vergeet ook niet de verkoelende fonteinen midden op het plein niet…

http://www.tourisme-cahors.fr/pierre-histoire/patrimoine/301371-les-jardins-secrets

 1. De rivier de Dordogne

dordogne    vakantiepark-montmarsis-dordogne-valley-met-gabare

Water, strandjes, heerlijk picknicken, eventueel kanoën.. Wat is hier nou niet leuk aan? Met de hele familie de Dordogne afvaren waarbij je onderweg vanaf het water de prachtige natuur, kastelen en dorpjes kunt bekijken. Natuurlijk houden wij ook altijd een watergevecht, niets fijners dan je vader of moeder kletsnat te maken toch? Maar het opzoeken van een eigen privé strandje, lekker zwemmen en waarom niet bbq’en aan het water… het is vakantie toch!

1 2